Bijgebouw de kerk van Peize

Bijgebouw de kerk van Peize

Het bijgebouw past zich aan, aan haar omgeving. De bomen, het zicht en de kerk zorgen voor de huidige vorm van het bijgebouw. De glazen hal zorgt voor een transparante verbinding tussen de kerk en het bijgebouw. Deze nieuwe hal zorgt ervoor dat de verschillende functies eenvoudig te betreden zijn vanuit de kerk en vanuit het bijgebouw.

De twee gebouwen zijn afzonderlijk van elkaar ook goed te gebruiken. Wanneer de kerk geopend is maakt de bezoeker gebruik van de hal(bijgebouw) en van de kerk. Wanneer een bezoeker het bijgebouw bezoekt is het mogelijk gebruik te maken van het gehele bijgebouw. Op deze manier kan er multifunctioneel gebruik worden gemaakt van het bijgebouw.

Het bijgebouw bestaat uit meerdere huisjes, elk huisje heeft een andere functie onder haar kap. De ontvangstruimte steekt uit naar het uitzicht van de weilanden. De lange ramen, zijn een moderne versie van kerkramen die zorgen voor een schitterende lichtinval.ontwerpproces

Het dak van het bijgebouw vouwt zich als het ware uit de grond. Dit zorgt voor het groene dak die voortkomt uit het gras om het bijgebouw heen. Hierdoor heeft de ‘’groene kerk’’ letterlijk een groen bijgebouw.

Vanuit de weg aan de oostzijde is het bijgebouw het meest zichtbaar. Aan deze zijde lijkt het bijgebouw een klein teruggetrokken boerderijtje, die in Peize nog veel voorkomen. Doordat het dak groen is en de gevel van hout is, past het zich aan de omgeving van de kerk aan. Hierdoor blijft het archetypische karakter van de kerk centraal staan. De kerk zal blijven opvallen door haar contrasterende bakstenen karakter.

De ontvangstruimte en de opbaarplaats zijn afzonderlijk van elkaar te gebruiken, maar hier kan ook een ruimte worden gecreëerd. Dit kan zijn voor een geheel orkest die in ontvangst wordt genomen, maar ook om in kleine kring een condoleance te houden. Wanneer er behoefte is om het afscheid in grote kring te doen, kan er plaats worden genomen in de kerk of in het nabijgelegen Café Ensing.  De grote deuren in de opbaarplaats zorgen ervoor dat de kist gemakkelijk naar binnen gedragen kan worden. In het bijgebouw zorgen de twee openslaande deuren en de schuifdeur in de ontvangstruimte ervoor dat de kist de kerk ingedragen kan worden.

De toiletten zijn gemakkelijk te bereiken via de grote hal tussen de kerk en het bijgebouw. Het toilet beschikt tevens over een mindervaliden toilet. Het Bouwbesluit vereist dat voor mindervaliden een grote draaicirkel is voor de rollator/rolstoel.

In het bijgebouw is er ook een opslagplaats. Deze kan zowel gebruikt worden door de begrafenisondernemer als de kerk. Dit is mogelijk gemaakt doordat de opslagruimte vanuit twee ruimtes is te benaderen.

De nieuwe keuken staat in contact met de glazen hal tussen het bijgebouw en de kerk. Hierdoor is de route vanuit de kerk zo kort mogelijk gemaakt om een lange verbinding te voorkomen. De keuken is groot en biedt uitzicht over het achterliggende weiland.

 

Om zoveel mogelijk energie te besparen in het bijgebouw worden er reflecterende lichtkoepels toegepast. Doordat er overdag het meest gebruik wordt gemaakt van de kerk/bijgebouw zorgen deze koepels overdag voor voldoende lichtinval.

”dit project was enkel een onderzoeksopdracht, het ontwerp zal niet worden uitgevoerd”